Zupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g pomidorów
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 mała pietruszka
pół pęczka natki pietruszki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwa
750 ml bulionu cielęcego
2 gałązki tymianku
gałązka lubczyku
100 g makaronu ryżowego
sól
pieprz
100 g sera feta
koncentrat pomidorowy
Grecka pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem.
Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę.
Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem 10 minut. Zalałem bulionem, dodałem lubczyk, tymianek, zagotowałem. Po zawrzeniu włożyłem makaron, gotowałem, aż był miękki. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem płaską łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Po rozlaniu na talerze, do każdego dodałem po garści pokrojonego w drobną kostkę sera, skropiłem oliwą, posypałem natką.
Komentarze