Grecka pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pomidorów
    1 marchewka
    1 łodyga selera naciowego
    1 mała pietruszka
    pół pęczka natki pietruszki
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    750 ml bulionu cielęcego
    2 gałązki tymianku
    gałązka lubczyku
    100 g makaronu ryżowego
    sól
    pieprz
    100 g sera feta
    koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grecka pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem.
    Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę.
    Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem 10 minut. Zalałem bulionem, dodałem lubczyk, tymianek, zagotowałem. Po zawrzeniu włożyłem makaron, gotowałem, aż był miękki. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem płaską łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
    Po rozlaniu na talerze, do każdego dodałem po garści pokrojonego w drobną kostkę sera, skropiłem oliwą, posypałem natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować