Golonka pieczona w piwie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszna chrupiąca golonka pełna aromatów podana z pieczywem czosnkowym i sałatką.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
    200 ml piwa
    włoszczyzna
    2 kostki rosołowe
    2 ząbki czosnku
    ostra papryka w proszku
    słodka papryka w proszku
    2 łyżki oleju
    2 duże łyżki majeranku
    rozmaryn
    sól
    pieprz

    na sałatkę:
    mieszanka sałat
    1 pomidor
    1 ogórek kiszony
    1/2 dużego ogórka szklarniowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka ketchupu
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz

    Pieczywo czosnkowe:
    jedna mała bagietka na 1 osobę
    3 łyżki masła
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne Golonka

Golonka pieczona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki opalić nad gazem, oczyścić i umyć umieścić w garnku,zalać wodą. Włoszczyznę oczyścić i dodać do golonki dodać kostki rosołowe. Gotować w szybkowarze ok 30 min (w zwykły garnku ok 1 godz. Ugotowane glonki przestudzić. Olej wymieszać z przyprawami i dokładnie natrzeć nimi golonki. Odstawić na ok 40 min. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez godzinę, obracając i podlewając co 10 min piwem. Pod koniec pieczenia przełączyć piekarnik na funkcję grilla aby skórka była chrupiąca.
  • 2. Ogórki i pomidor pokroić. Dodać do sałaty. Jogurt, ketchup i majonez wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Sałatę polać 15 min przed podaniem.
  • 3. Miękkie masło wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bagietki ponacinać na ukos i w nacięciach umieścić masło czosnkowe. Zapiekać w piekarniku aż bagietka zrobi się rumiana a masło rozpuści. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować