Golonka pieczona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki opalić nad gazem, oczyścić i umyć umieścić w garnku,zalać wodą. Włoszczyznę oczyścić i dodać do golonki dodać kostki rosołowe. Gotować w szybkowarze ok 30 min (w zwykły garnku ok 1 godz. Ugotowane glonki przestudzić. Olej wymieszać z przyprawami i dokładnie natrzeć nimi golonki. Odstawić na ok 40 min. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez godzinę, obracając i podlewając co 10 min piwem. Pod koniec pieczenia przełączyć piekarnik na funkcję grilla aby skórka była chrupiąca.
2.Ogórki i pomidor pokroić. Dodać do sałaty. Jogurt, ketchup i majonez wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Sałatę polać 15 min przed podaniem.
3.Miękkie masło wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bagietki ponacinać na ukos i w nacięciach umieścić masło czosnkowe. Zapiekać w piekarniku aż bagietka zrobi się rumiana a masło rozpuści. Smacznego!
Komentarze