Gołąbki zapiekane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obgotować (nie za długo, kapusta włoska jest dosyć delikatna, 15 minut powinno wystarczyć), wykroić głąb, oddzielić liście. (kapusta powinna być włożona do gotującej się wody)
2.Ugotować ryż.
3.Przygotować FARSZ: posiekaną cebulę usmażyć na oleju (można usmażyć jednocześnie cebulę do farszu i do sosu), wymieszać z mięsem i ryżem. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
4.Zawinąć farsz w liście, układać w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. Każdą warstwę gołąbków posypać startą marchewką.
5.Gołąbki zalać gorącym bulionem, piec w temp. ok. 200st. przez ok. 2 godziny. Po upływie mniej więcej 1,5 godz. uchylić przykrycie, aby bulion odparował.
6.Przygotować SOS: do posiekanej, podsmażonej cebuli, dodać koncentrat, rozprowadzić bulionem, dodać śmietanę, przyprawy (sól, pieprz, cukier - do smaku). Mieszając zagotować. Sos powinien być słodko-kwaśny.
7.Gdy prawie cały bulion wyparuje z gołąbków, zalać je sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze ok. 15 minut.
Komentarze