Gołąbki zapiekane z sosem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Robiła je moja mama. Bardzo je lubię. Niby niewiele różnią się od tradycyjnych gołąbków, a jednak... Region - Dolny Śląsk.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta włoska (nieduża): 1 sztuka
    - marchew (ok. 40dkg, starta na grubych oczkach): 2 sztuki
    - bulion (do zalania gołąbków): 2 szklanki

    - mięso mielone wieprzowe: 0.5 kilograma
    - ryż: 1 szklanka
    - cebula (średniej wielkości): 2 sztuki
    - oregano: 2 łyżki
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki

    - koncentrat pomidorowy (ok. 200g): 1 sztuka
    - cebula (średniej wielkości): 2 sztuki
    - bulion: 2 szklanki
    - śmietana 12-18% (kwaśna): 0.5 szklanki
    - cukier (do smaku): 1 łyżeczka
    - sól (do smaku): 5 szczypt
    - pieprz (do smaku): 3 szczypty
    - oregano (ok. 1 łyżki): 1 łyżka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki zapiekane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obgotować (nie za długo, kapusta włoska jest dosyć delikatna, 15 minut powinno wystarczyć), wykroić głąb, oddzielić liście. (kapusta powinna być włożona do gotującej się wody)
  • 2. Ugotować ryż.
  • 3. Przygotować FARSZ: posiekaną cebulę usmażyć na oleju (można usmażyć jednocześnie cebulę do farszu i do sosu), wymieszać z mięsem i ryżem. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
  • gołąbki zapiekane z sosem 4. Zawinąć farsz w liście, układać w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. Każdą warstwę gołąbków posypać startą marchewką.
  • 5. Gołąbki zalać gorącym bulionem, piec w temp. ok. 200st. przez ok. 2 godziny. Po upływie mniej więcej 1,5 godz. uchylić przykrycie, aby bulion odparował.
  • 6. Przygotować SOS: do posiekanej, podsmażonej cebuli, dodać koncentrat, rozprowadzić bulionem, dodać śmietanę, przyprawy (sól, pieprz, cukier - do smaku). Mieszając zagotować. Sos powinien być słodko-kwaśny.
  • 7. Gdy prawie cały bulion wyparuje z gołąbków, zalać je sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować