Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią, w każdej wersji. Często zostaje mi jakieś ugotowane mięsko zbieram to , miele i wykorzystuje do gołąbków czy innych dań.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka kapusty młodej
700 g gotowanego mięsa ( u mnie gotowane mięso z udek)
1 szklanka ryżu
3 jajka
500 g pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
Tłuszcz do smażenia
Sól / pieprz
Gołąbki z pieczarkami zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykroić ”głąb” dajemy do wody, żeby w całości przykryło cała kapustę solimy wodę i gotujemy kapustę systematycznie obgotowane liście kapusty ściągamy warstwowo.
Zmielone mięso ugotowane wyrabiamy z ugotowanym ryżem al Dante. Pieczarki umyć i pokroić. Cebule kroimy drobno i dajemy na rozgrzany tłuszcz żeby delikatnie ją zeszklić następnie dodaje pokrojone pieczarki 2 łyżki wody duszę ok 10-15min. ( pilnując, żeby się nie przypaliły). Sięgnąć z ognia i ostudzić. Przestudzone dodać do mięsa mielonego oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie dajemy przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Dodajemy jajka i wyrabiamy dokładnie farsz.
2.Obgotowane liście faszerujemy mięsem mielonym zwijamy gołąbki i na mocno rozgrzanym tłuszczu zapiekam gołąbki z obydwu stron. I gotowe.
Komentarze