Gołąbki zapiekane

5 (174 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Uwielbiam gołąbki, a te są z przepisu mojej mamy. Jest to danie obowiązkowe na naszym świątecznym stole :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • główka kapusty
    500 g. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    szklanka ryżu ugotowanego na pół twardo
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 litr bulionu wołowego
    1 jajko
    sól i pieprz
    1 duża śmietana
    ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główkę kapusty opłukać , wyciąć głąb i delikatnie oddzielić liście. Zagotować wodę i obgotować liście, wyjąć , ostudzić , następnie z każdego odciąć nerw. Do mięsa mielonego dodać przysmażoną cebulę ryż, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawić solą i pieprzem. Liście nadziewać farszem i zawijać. Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi a następnie gołąbkami, zalać bulionem i na wierzch również wyłożyć liśćmi. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nastawionym na 170 C na 1,5 godz. Gdy gołąbki będą już miękkie wyjąć z piekarnika i odlać trochę bulionu. Śmietanę wymieszać z koncentratem i doprawić solą i pieprzem. Zalać gołąbki sosem i zapiekać następnie 15 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować