Gołąbki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główkę kapusty opłukać , wyciąć głąb i delikatnie oddzielić liście. Zagotować wodę i obgotować liście, wyjąć , ostudzić , następnie z każdego odciąć nerw. Do mięsa mielonego dodać przysmażoną cebulę ryż, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawić solą i pieprzem. Liście nadziewać farszem i zawijać. Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi a następnie gołąbkami, zalać bulionem i na wierzch również wyłożyć liśćmi. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nastawionym na 170 C na 1,5 godz. Gdy gołąbki będą już miękkie wyjąć z piekarnika i odlać trochę bulionu. Śmietanę wymieszać z koncentratem i doprawić solą i pieprzem. Zalać gołąbki sosem i zapiekać następnie 15 min. Smacznego :)
Komentarze