Gołąbki zapiekane z młodej kapusty, z makaronowym nadzieniem.

5 (4 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Chciałam "wystrugać" w kuchni gołąbki z pysznej młodej kapusty, ale chciałam je zrobić inaczej, no i się udało.
Każdy kto jadł nie mógł się nachwalić i już czekają na następne :)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 duża młoda kapusta lub 2 mniejsze
    1,2 kg mięsa wieprzowego do zmielenia (łopatka, karkówka, boczek)
    300 g boczku wędzonego w plastrach
    szklanka makaronu RISO lub inny w kształcie ryżu
    3 posiekane cebule + olej do smażenia
    3 posiekane ząbki czosnku
    przyprawa ziarenka smaku do gotowania makaronu
    1 szklanka bulionu do podlania gołąbków
    zielenina do dekoracji

    sól, pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki zapiekane z młodej kapusty, z makaronowym nadzieniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pozbawić głąba i delikatnie sparzyć zdejmując sukcesywnie zewnętrzne liście.
    Z liści ściąć grubsze nerwy.
    Mięso zmielić w maszynce, w tym czasie ugotować na półtwardo (ok 6 minut) makaron w wodzie z dodatkiem ziarenek smaku, odcedzić, przelać zimną wodą i odrobiną oleju aby się nie skleił.
    Dodać przesmażoną cebulę, przyprawy i cały farsz wymieszać.
    Liście równomiernie nadziewać farszem i zwijać jak kto uważa, ułożyć w brytfannie wyłożonej pozostałymi liśćmi kapusty, zalać bulionem, przykryć wierzch plastrami boczku i liśćmi.
    Dusić w piekarniku ok 40 minut, posypać zieleniną - koperek, szczypiorek, natka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować