Chciałam "wystrugać" w kuchni gołąbki z pysznej młodej kapusty, ale chciałam je zrobić inaczej, no i się udało.
Każdy kto jadł nie mógł się nachwalić i już czekają na następne :)
50 min
Dla 8 osób
Składniki:
1 duża młoda kapusta lub 2 mniejsze
1,2 kg mięsa wieprzowego do zmielenia (łopatka, karkówka, boczek)
300 g boczku wędzonego w plastrach
szklanka makaronu RISO lub inny w kształcie ryżu
3 posiekane cebule + olej do smażenia
3 posiekane ząbki czosnku
przyprawa ziarenka smaku do gotowania makaronu
1 szklanka bulionu do podlania gołąbków
zielenina do dekoracji
Gołąbki zapiekane z młodej kapusty, z makaronowym nadzieniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pozbawić głąba i delikatnie sparzyć zdejmując sukcesywnie zewnętrzne liście.
Z liści ściąć grubsze nerwy.
Mięso zmielić w maszynce, w tym czasie ugotować na półtwardo (ok 6 minut) makaron w wodzie z dodatkiem ziarenek smaku, odcedzić, przelać zimną wodą i odrobiną oleju aby się nie skleił.
Dodać przesmażoną cebulę, przyprawy i cały farsz wymieszać.
Liście równomiernie nadziewać farszem i zwijać jak kto uważa, ułożyć w brytfannie wyłożonej pozostałymi liśćmi kapusty, zalać bulionem, przykryć wierzch plastrami boczku i liśćmi.
Dusić w piekarniku ok 40 minut, posypać zieleniną - koperek, szczypiorek, natka.
Komentarze