Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 2527 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Takie gołąbki kojarzą mi się z domem, bo najlepsze są gołąbki mamy :)

czerrrwonaporzeczka

Składniki

Gołąbki:
główka kapusty włoskiej
500g mięsa mielonego
2 cebule
torebka ryżu
3 ząbki czosnku
jajko
sól, pieprz
bulion
Sos:
700ml passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pół łyżeczki cukru
oregano
koperek


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym

  • 1. Gołąbki:


    Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. Te najbardziej zewnętrzne myjemy i odkładamy na bok, jeszcze nam się przydadzą ;)

    W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści.



    Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.



    Mięso mieszamy z ryżem. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną na niewielkiej ilości oleju cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, pieprz i sól. Mieszamy.



    Na liść nakładamy porcje farszu, boki zwijamy do środka, a potem całość zwijamy ciasno w rulon.

    Na dnie garnka, w którym będziemy gotować nasze gołąbki układamy, wcześniej odłożone, zewnętrzne liście. Następnie na liściach, ciasno, jeden obok drugiego, układamy gołąbki.

    Zalewamy bulionem ( ja po prostu zagotowałam wcześniej wodę z kostką rosołową, zielem angielskim i listkiem laurowym).

    Bulion powinien przykryć całkowicie nasze gołąbki.

    Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem 50-60 minut.
  • 2. Sos:



    Do garnka wlewamy passatę, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy oregano i dodajemy posiekany koperek.

Porady

Gołąbki można zalać sosem od razu w garnku, można dodać sos dopiero przy podawaniu obiadu, można także zalać sosem i podgrzać w piekarniku- jak dla mnie najlepszy sposób na odgrzanie ich na drugi dzień ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkapustamięso mielonegołąbkiobiad

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki

Dodane przez: viki2903

GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

Tradycyjne polskie danie, gołąbki...

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie pomidorowym

Dodane przez: Iwona75

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie...

Gołąbki zrobione tak samo jak te...

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

Dodane przez: syla2903

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

Po prostu niebo w gębie :) Mój...

gołąbki

Dodane przez: edytakkk

Gołąbki w sosie pomidorowym

Jeśli gołąbki to u mnie w domu...

gołąbki

Dodane przez: wiola

Gołąbki z kapusty włoskiej

Zaczyna się sezon jesienny więc...

image-11uacck

Dodane przez: Konstancja

Gołąbki w sosie pomidorowym

Pyszne i łatwe gołąbki ( nawet...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE