Tradycyjne gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdzielone liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie. Odciąć nożem zgrubienia i pukladac jeden na drugim.
Do mięsa dodać ugotowany ryż, surowe jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Na każdy liść kapusty nałożyć łyżkę farszu i zawijać brzegi najpierw do środka, a później zrolować.
2.Odłożyć przygotowane gołąbki i przygotować garnek.
3.W garnku typu "zając" rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć gołąbki z każdej strony. Następnie zalać gołąbki zimną wodą tak by wszystkie zostały zakryte. Gdy woda się zagotuje wsypać łyżkę przyprawy uniwersalnej, ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojony w paski boczek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę do półtorej godziny. Dodać pół słoiczka koncentratu pomidorowego, słodką paprykę w proszku. Gdy gołąbki będą gotowe wyjąć je na duży talerz. Do wywaru spod gołąbków dodać śmietanę i zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Zagotować. Następnie włożyć ponownie gołąbki do sosu na około 10minut
Porady
Kapustę włoską w sezonie najlepiej zastąpić młodą kapustą
Komentarze