Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Gołąbki w sosie pomidorowym, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Trochę pracochłonne, ale jakże smaczne. Najczęściej przygotowuje się je z białej kapusty, mielonego mięsa, ryżu lub kaszy.Można je gotować w sosie lub zapiekać w piekarniku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym




    SKŁADNIKI: ok. 20 sztuk; czas przygotowanie razem z duszeniem 120 minut

    Kapusta:

    jedna kapusta włoska ok. 1,5 kg
    duży gar
    4 l wody
    1 łyżka soli

    Farsz:

    800 g mięsa mielonego (karkówka/ 600 g z wołowiną/ 200 g
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 cebula
    200 suchego ryżu (surowy)
    50 g papryki marynowanej/ opcjonalnie
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    pieprz

    Sos pomidorowy:

    puszka rozdrobnionych pomidorów 800 g
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka bazylii
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka soli
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżka cukru
    pieprz
    kostka rosołowa
    woda

    Dodatkowo
    łyżka mąki pszennej
    2 łyżki śmietany






Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kapustę włoską oczyścić z pierwszych 4-5 liści zewnętrznych. Liści tych nie wyrzucamy, tylko myjemy i odkładamy, będą potrzebne do przykrycia gołąbków.
    Nożem odcinamy od głąba pojedynczo liście i delikatnie odrywamy.
    W dużym garze gotujemy wodę z solą. Wrzucamy połowę liści i blanszujemy ok. 4 minuty.
    Miękkie liście ostrożnie wyjmujemy i układamy na odwróconym talerzyku.
    Zblanszować pozostałe liście.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z oliwą. Gdy cebulka lekko się zarumieni, wsypać suchy ryż.
    Smażymy razem z cebulką ok. 3 minuty.

    Do miski przełożyć mielone mięso, dodać podsmażony ryż z cebulką, pokrojoną marynowaną paprykę, wbić jajka, wsypać sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

    Do garnka, najlepiej szerokiego z podwójnym dnem, w którym będziemy dusić gołąbki wlać pomidory, dodać wszystkie przyprawy i zagotować.
  • 3. Zawijanie gołąbków:

    Z każdego liścia, przed zawijaniem należy usunąć za pomocą noża gruby nerw.
    Na pojedynczy liść, zaczynając od największego, układamy łyżkę farszu, zakładamy boki liścia do środka i zawijamy w rulon. W garnku z pomidorami, układamy gołąbki jeden obok drugiego, od największych do najmniejszych, zawinięciem do dołu.
    Gdy mamy już wszystkie gołąbki w garze, dolewamy wodę, tyle, ile potrzebujemy żeby je zakryć .
    Na wierzch położyć odłożone liście i przykryć pokrywką.
    Gotować na małym ogniu ok. 60 minut.
    Po godzinie zdjąć liście i wyrzucić.
  • 4. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu, rozprowadzić i wlać do gołąbków. Delikatnie zamieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut bez przykrycia.
    Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem i zieloną natką pietruszki.
    Gołąbki można polać kwaśną śmietaną lub jogurtem.

    Smacznego :)

Porady

Gołąbki w sosie pomidorowym, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Trochę pracochłonne, ale jakże smaczne. Najczęściej przygotowuje się je z białej kapusty, mielonego mięsa, ryżu lub kaszy. Można je gotować w sosie lub zapiekać w piekarniku. Ja tym razem zrobiłam gołąbki z włoskiej kapusty, które dusiłam w sosie pomidorowym, smakowały wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować