Gołąbki z szarpanym mięsem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gołąbki w zupełnie nowej odsłonie, tak dobre, a nawet może i lepsze niż te tradycyjne. Liście czerwonej kapusty skrywają w sobie farsz z długo pieczonej wołowiny brązowego ryżu i kolorowej quinoi. Tego nie da się opisać po prostu koniecznie musicie spróbować.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty

    2 kg wołowiny lub wieprzowiny (karkówka, łopatka)
    100 ml sosu sojowego
    3 łyżki sosu Worcestershire
    roztarte 2 ziela angielskie
    roztarty w moździerzu pieprz
    roztarte 2 liście laurowe
    2 cebule
    główka czosnku
    1-2 marchewki

    szklanka brązowego ryżu
    pół szklanki kolorowej komosy ryżowej (biała, czarna, czerwona)
    chili w płatkach
    sos:
    litr passaty pomidorowej
    sól
    pieprz ziołowy
    liść laurowy najlepiej świeży
    2-3 ziela angielskie
    lubczyk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z szarpanym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do żeliwnego garnka/brytfanny polewamy sosem sojowym, sosem Worcestershire i nacieramy roztartymi przyprawami. Mięso okładamy kawałkami cebuli, marchewki. Główkę czosnku wkładamy w całości. Przykrywamy, wstawiamy do zimnego pieca, nastawiamy na 250 stopni C, gdy piecyk nagrzeje się do tej temperatury zmniejszamy do 100 stopnia C i pieczemy przez 3 godziny. Upieczone mięso wyjmujemy i szarpiemy za pomocą dwóch widelców lub specjalnych niedźwiedzich łapek.

    Gorącym sosem spod pieczenia mięsa zalewamy ryż i komosę, dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Do podgotowanego ryżu dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek, który piekł się przy mięsie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.

    Z kapusty wycinamy głąb, kapustę parzymy. Podczas parzenia, zdejmujemy liście, które same powinny odchodzić. Czerwona kapusta ma sztywniejsze liście niż biała, czy włoska, więc należy ją dłużej parzyć w osolonym wrzątku. Z liści wycinamy zgrubiałe części.

    W liście zawijamy farsz. Gołąbki ciasno układamy w żeliwnym naczyniu, może być to samo, w którym piekliśmy mięso.

    Lubczyk drobno siekamy, dodajemy go do passaty pomidorowej doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Sosem zalewamy gołąbki, dorzucamy liść laurowy i ziela angielskie. Przykrywamy wstawiamy do zimnego pieca nastawiamy temperaturę na 200 stopni C, po osiągnięciu tej temperatury zmniejszamy do 100 stopni C i zapiekamy gołąbki przez 2-3 godziny.

    Gołąbki podajemy polane sosem, w którym dusiły się gołąbki i posypujemy natką pietruszki.

Porady

Do tych gołąbków można oczywiście użyć wcześniej przygotowane szarpane mięso, które pozostało nam z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować