Papryka nadziewana szarpanym mięsem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Słodka czerwona papryka nadziana szarpanym mięsem z dodatkiem pieczarek, ryżu i kolorowej quinoi.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej papryki

    farsz:
    500 g szarpanej wołowiny (przykładowy przepis na szarpane mięso)
    250 g pieczarek
    czerwona cebula
    pół szklanki brązowego ryżu
    po 2 łyżki czerwonej, czarnej i białej quinoi
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    opcjonalnie 200 ml sosu barbecue/keczupu/passaty pomidorowej, jeśli mięso wypiło cały sos spod pieczenia

    2-3 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    kilka ziaren kolorowego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryka nadziewana szarpanym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek wsypujemy ryż i quinoa, chwilę smażymy. Dodajemy mięso, jeśli sosu spod mięsa jest mało dodajemy sos barbecue i trochę wody. Dusimy razem przez około 5 minut.
  • przygotowanie 2. Papryki wydrążamy, pozbawiając gniazd nasiennych, zielone szypułki zostawiamy do dekoracji.
    Papryki nadziewamy farszem, układamy w żeliwnym garnku. Papryki podlewamy wodą około 200 ml, wsypujemy ziela, liście i ziarna pieprzu, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut.

    Upieczona papryka jest idealna jako samodzielne danie, ewentualnie możemy podać do niej ulubioną sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować