Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy ok. 1 łyżki na 1litr wody.
Do wrzącej wody wkładamy całą kapustę.
Trzymamy w gotującej się wodzie ok. 4-5min.
Kapustę wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy liście.
Ryż i kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso mielimy (lub używamy gotowego mielonego) lub kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy i podsmażamy. Dodajemy do mięsa lub kiełbasy. Dodajemy ostudzony ryż i kaszę . Przyprawiamy solą i pieprzem.
Liście kapusty rozkładamy i na każdym liściu układamy kulkę mięsa.
zwijamy, najpierw boki, a następnie rolujemy.
2.Małe liście kapusty, czyli te ze środka i te które nam się uszkodziły podczas obierania układamy na dnie brytfanki. Na to układamy gołąbki.
Zalewamy szklanką wody i możemy dodać kilka łyżek masła . Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40min. w temp. 180°C , potem zdejmujemy przykrywkę i zapiekamy z góry .
Pieczarki i kroimy i podsmażamy na maśle w rondelku. Mąkę mieszamy z wodą i śmietaną i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze