Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Pyszne zdrowe bo z młodej kapusty.

Składniki:

  • 1 młoda kapusta

    Farsz:
    500g mięsa mielonego lub kiełbasy
    50 g. ryżu
    50 g.kaszy gryczanej
    1 duża cebula
    sól, pieprz

    sos:
    500 g. pieczarek
    100 ml. śmietany
    ok. 2 łyżki masła
    ok. 2 łyżki mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy ok. 1 łyżki na 1litr wody.
    Do wrzącej wody wkładamy całą kapustę.
    Trzymamy w gotującej się wodzie ok. 4-5min.
    Kapustę wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy liście.

    Ryż i kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
    Mięso mielimy (lub używamy gotowego mielonego) lub kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy i podsmażamy. Dodajemy do mięsa lub kiełbasy. Dodajemy ostudzony ryż i kaszę . Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Liście kapusty rozkładamy i na każdym liściu układamy kulkę mięsa.
    zwijamy, najpierw boki, a następnie rolujemy.
  • 2. Małe liście kapusty, czyli te ze środka i te które nam się uszkodziły podczas obierania układamy na dnie brytfanki. Na to układamy gołąbki.
    Zalewamy szklanką wody i możemy dodać kilka łyżek masła . Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40min. w temp. 180°C , potem zdejmujemy przykrywkę i zapiekamy z góry .

    Pieczarki i kroimy i podsmażamy na maśle w rondelku. Mąkę mieszamy z wodą i śmietaną i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować