Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealnie smakują podane na obiad.pychaaaa

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 700 g mielonego mięsa
    główka kapusty
    300 g ryżu
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
    0,5 kg cebuli (można dodać mniej lub więcej, według uznania)
    kostka smalcu


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę na ok. 10 min. Po ty czasie wyjmujemy ją z garnka i obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. Obrana z wierzchnich liści kapustę z powrotem wkładamy do gotującej się wody. Po 10 min. znowu ją wyjmujemy i obieramy z wierzchnich liści. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć oleju na złoty kolor.
    Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, wbijamy jajko, przyprawiamy i wyrabiamy masę. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo.Zalewamy ok. ¾ litra wody. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką Podajemy polane sosem pomidorowym. Osobiście najlepiej smakują mi zaraz po uduszeniu bez sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować