700 g mielonego mięsa
główka kapusty
300 g ryżu
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
0,5 kg cebuli (można dodać mniej lub więcej, według uznania)
kostka smalcu
Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę na ok. 10 min. Po ty czasie wyjmujemy ją z garnka i obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. Obrana z wierzchnich liści kapustę z powrotem wkładamy do gotującej się wody. Po 10 min. znowu ją wyjmujemy i obieramy z wierzchnich liści. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć oleju na złoty kolor.
Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, wbijamy jajko, przyprawiamy i wyrabiamy masę. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo.Zalewamy ok. ¾ litra wody. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką Podajemy polane sosem pomidorowym. Osobiście najlepiej smakują mi zaraz po uduszeniu bez sosu.
Komentarze