Gołąbki z indykiem, kaszą jaglaną i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gołąbki są bardzo popularnym daniem, najczęściej spotykane to te z mięsem mielonym i ryżem podawane z sosem pomidorowym. Ja proponuję dziś dla odmiany gołąbki z mięsem z indyka, kaszą jaglaną i pieczarkami. A do nich oczywiście sos pieczarkowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Duża golonka z indyka ugotowana wcześniej w rosole

    · Kapusta włoska

    · 100 g kaszy jaglanej

    · Ok. 6 dużych pieczarek

    · 1 duża cebula

    · Sól, pieprz, majeranek

    · olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z indykiem, kaszą jaglaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty włoskiej sparzamy w gorącej wodzie aby zmiękły i zrobiły się bardziej elastyczne. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso z indyka mielimy w maszynce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy drobno posiekane cebulę oraz pieczarki po czym dodajemy do mięsa i kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu i zwijamy podobnie jak krokiety: najpierw do wewnątrz brzegi a później w rulonik. Tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w podłużnym garnku łączeniem do dołu. Zalewamy je mniej więcej do połowy wodą lub bulionem (polecam drugą opcję) i gotujemy na małym ogniu ok. 45 min.(w przypadku kapusty włoskiej, jeśli użyjemy zwykłej nawet 1,5 godz.) Podajemy z ulubionym sosem. Świetnie pasuje tu sos grzybowy lub pieczarkowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować