Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne gołąbki przygotowane z kaszy jaglanej i indyka, z dodatkiem pieczarek, zawinięte w kapustę włoską. Polane sosem pieczarkowym zagęszczonym zmiksowanymi liśćmi kapusty. Polecam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
    750 gram mięsa mielonego z indyka
    300 gram pieczarek
    1 cebula
    200 gram kaszy jaglanej
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    1-1,5 litra rosołu
    2 słoiki przecieru pomidorowego
    100 gram śmietany
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka majeranku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie.Zostawić do przestygnięcia.
    Cebulę pokroić w półpiórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Posolić i smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.
    Do sporej miski wrzucić mięso. Dodać ostudzoną kaszę, pieczarki z cebulką, jajko, drobno pokrojony czosnek i majeranek. Wymieszać rękami. Doprawić do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
    Z kapusty usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć główkę i gotować na małym ogniu 5 minut. Następnie wyjąć kapustę i delikatnie zdejmować liście. Wyciąć z liści twarde nerwy.
    Nakładać farsz na liście, zawijać ciasno gołąbki. W garnku na dnie ułożyć liście kapusty, na nich ciasno ułożyć gołąbki, a na wierzchu znów dać warstwę liści. Zalać wszystko gorącym rosołem i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50-55 minut.
    Przygotować sos: odlać płyn z gołąbków, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić luźne liście, z którymi gotowały się gołąbki i zmiksować całość. Dzięki temu sos jest już odpowiednio gęsty i nie trzeba dodatkowo dodawać mąki. Doprawić sos do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
    Z podanych składników wyszło mi 15 gołąbków.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować