Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami

  • wyświetlono: 403 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne gołąbki przygotowane z kaszy jaglanej i indyka, z dodatkiem pieczarek, zawinięte w kapustę włoską. Polane sosem pieczarkowym zagęszczonym zmiksowanymi liśćmi kapusty. Polecam :)

moje zdjęcie1
  • 15 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 duża główka kapusty włoskiej
750 gram mięsa mielonego z indyka
300 gram pieczarek
1 cebula
200 gram kaszy jaglanej
1 jajko
2 ząbki czosnku
1-1,5 litra rosołu
2 słoiki przecieru pomidorowego
100 gram śmietany
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami

  • 1. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie.Zostawić do przestygnięcia.
    Cebulę pokroić w półpiórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Posolić i smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.
    Do sporej miski wrzucić mięso. Dodać ostudzoną kaszę, pieczarki z cebulką, jajko, drobno pokrojony czosnek i majeranek. Wymieszać rękami. Doprawić do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
    Z kapusty usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć główkę i gotować na małym ogniu 5 minut. Następnie wyjąć kapustę i delikatnie zdejmować liście. Wyciąć z liści twarde nerwy.
    Nakładać farsz na liście, zawijać ciasno gołąbki. W garnku na dnie ułożyć liście kapusty, na nich ciasno ułożyć gołąbki, a na wierzchu znów dać warstwę liści. Zalać wszystko gorącym rosołem i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50-55 minut.
    Przygotować sos: odlać płyn z gołąbków, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić luźne liście, z którymi gotowały się gołąbki i zmiksować całość. Dzięki temu sos jest już odpowiednio gęsty i nie trzeba dodatkowo dodawać mąki. Doprawić sos do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
    Z podanych składników wyszło mi 15 gołąbków.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapusta włoskapyszne gołąbkigołąbki z kaszągołąbki z pieczarkamigołąbki z indykiem

Komentarze

Podobne przepisy

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

Dodane przez: anemon

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

Dużo bardziej delikatna i mniej...

image-29b7mn9

Dodane przez: Apetyczna babeczka

GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I GROCHEM

Bezmięsna alternatywa gołąbków....

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

Dodane przez: rzelkazag

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

Mielone z dodatkiem kapusty i kaszy...

krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami

Dodane przez: wiola

Krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami

Uwielbiam krokiety z każdym farszem....

Gołąbki z piekarnika z mięsem drobiowym i kaszą jaglaną z pieczarkami

Dodane przez: bienpyt

Gołąbki z piekarnika z mięsem drobiowym i...

Pyszne, aromatyczne gołąbki z mięsem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE