Pyszne gołąbki przygotowane z kaszy jaglanej i indyka, z dodatkiem pieczarek, zawinięte w kapustę włoską. Polane sosem pieczarkowym zagęszczonym zmiksowanymi liśćmi kapusty. Polecam :)
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie.Zostawić do przestygnięcia.
Cebulę pokroić w półpiórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Posolić i smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.
Do sporej miski wrzucić mięso. Dodać ostudzoną kaszę, pieczarki z cebulką, jajko, drobno pokrojony czosnek i majeranek. Wymieszać rękami. Doprawić do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Z kapusty usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć główkę i gotować na małym ogniu 5 minut. Następnie wyjąć kapustę i delikatnie zdejmować liście. Wyciąć z liści twarde nerwy.
Nakładać farsz na liście, zawijać ciasno gołąbki. W garnku na dnie ułożyć liście kapusty, na nich ciasno ułożyć gołąbki, a na wierzchu znów dać warstwę liści. Zalać wszystko gorącym rosołem i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50-55 minut.
Przygotować sos: odlać płyn z gołąbków, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić luźne liście, z którymi gotowały się gołąbki i zmiksować całość. Dzięki temu sos jest już odpowiednio gęsty i nie trzeba dodatkowo dodawać mąki. Doprawić sos do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Z podanych składników wyszło mi 15 gołąbków.
Smacznego :)
Komentarze