Gołąbki z kapusty włoskiej, z kaszą jaglaną, filetem drobiowym i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gołąbki z kaszą jaglaną, wędzonym filetem drobiowym i suszonymi grzybami to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1 główka kapusty włoskiej,
    - 400g kaszy jaglanej (ok. 2 szklanki 250ml),
    - 300 g wędzonego fileta drobiowego,
    - 2 garście grzybów suszonych, najlepiej borowików,
    - 2 średniej wielkości cebule,
    - masło klarowane,
    - 2-3 ząbki czosnku,
    - przyprawa jarzynka,
    - sól, pieprz do smaku,
    - koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kapusty włoskiej, z kaszą jaglaną, filetem drobiowym i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z kapusty włoskiej, z kaszą jaglaną, filetem drobiowym i grzybami 1. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy, najlepiej na całą noc.
    Następnie przelewamy je do nowego naczynia (pozostawiając na spodzie osad), dodajemy jarzynkę do smaku i gotujemy w tej samej wodzie ok. 30 min. W razie potrzeby dolewamy wodę tak, aby otrzymać ok. 0,5l wywaru grzybowo-jarzynowego. 2/3 grzybów wyciągamy , odciskamy z nadmiaru wywaru i kroimy na małą kostkę.
    Kapustę myjemy, usuwamy zniszczone liście, wycinamy głąb.
    Do gotującej wody wkładamy główkę kapusty i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Odrywamy pojedynczo miękkie liście kapusty, tak by ich nie uszkodzić.
    Kaszę jaglaną płuczemy obficie najpierw zimną, a później gorącą wodą ( by pozbyć się goryczki), Zagotowujemy 1,25l wody(5szklanek), wrzucamy kaszę i gotujemy ją na małym ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie wodę przez ok. 15 min. Odstawiamy garnek z kaszą w ciepłe miejsce na 10-20min.
    Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na 3 łyżkach masła
    Do kaszy dodajemy: pokrojony w drobną kostkę filet, pokrojone grzyby, usmażoną cebulkę, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli farsz jest zbyt suchy - dolewamy wywaru grzybowo-jarzynowego.
    Z liści kapusty skrawamy wystające, grube "nerwy". Na liście nakładamy porcje farszu, boki liścia zawijamy do środka i rolujemy całość.
    Gołąbki układamy ciasno warstwami w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym liśćmi kapusty i podlewamy pozostałym wywarem wymieszanym z 2 łyżkami masła, tak na wysokość 3/4 gołąbków (w razie potrzeby dolewamy wody). Naczynie z gołąbkami przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i dusimy do miękkości (od 1 do 1,5godz.).
    Z jednej porcji wychodzi ok. 14-16 gołąbków (ja zrobiłam 2 porcje).

Porady

Gołąbki wyśmienicie smakują podane z sosem grzybowym lub pomidorowym. Zamiast grzybów suszonych do gołąbków możemy dodać pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować