Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków

0 (0 ocen)

Dla cierpliwych

Składniki:

  • 40 dag mięso mielone wieprzowe
    1 jajko
    5 dag ryż
    1 cebula
    przyprawa sumak
    czosnek niedźwiedzi
    przyprawa Kucharek
    pieprz
    100 ml bulion z drobiu
    1 pęczek botwinka
    10 dag orzechy włoskie
    10 dag ser topiony
    100 ml śmietana 30%
    1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy Kucharek. Całość dobrze wyrobić.
    Liście botwinki umyć. Blanszować kilka sekund w osolonym i lekko zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC.
    Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką, przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać na talerz i na sosie ułożyć nasze "gołąbki". Podać z chipsami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować