Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym z szybkowara

  • wyświetlono: 440 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne i warte zrobienia i zjedzenia, z szybkowara są aromatyczne,nie rozwalają się, trzeba je tylko wyjąć zimne, gotuję wieczorem i rano wyjmuję.........SMACZNEGO!!!

ziutula
  • 8 porcje
  • Łatwy

Składniki

kapusta biała 1 główka, olej 1 łyżka, kasza biała gryczana 4 saszetki, kiszona kapusta 30 dag, mielone drobiowe 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, papryka chilli mielona 1 łyżeczka, cebula podsmażona 2 sztuki, smalec 1 łyżka, sól czosnkowa 2 łyżeczki, woda 8 szklanek, liść laurowy 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, koncentrat pomidorowy 90 gram , mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym z szybkowara

  • Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym1. Białą kaszę gryczaną ugotować wg opisu ale w nie osolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami,przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułkę.
  • Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym2. Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze zmiękczenie liści) i po zagotowaniu wody teraz na średnim ogniu ściągać z główki liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw z liści, na każdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki.
  • Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym3. Na dnie szybkowar (mam 9 litrowy wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem i na noc zostawić w szybkowarze.
  • Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym4. Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, mąkę wymieszać w szklance wody i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szybkowargołąbki z szybkowaragołąbki z białą kaszągołąbki z kiszoną kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki - pierwszy kęs:)

Dodane przez: Agiatis

Gołąbki w sosie pomidorowym z szybkowaru

Od wielu lat gotuję gołąbki w szybkowarze,skraca...

Gołąbki w kiszonej kapuście

Dodane przez: Slodzony

Gołąbki w sosie z kiszonej kapusty

Nieco zmodyfikowana tradycyjna...

Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną podane z sosem pieczarkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną...

W tym roku na Boże Narodzenie postanowiłam...

Gołąbki porosołowe z kaszą pęczak w prostym sosie pomidorowym

Dodane przez: monikaT83

Gołąbki porosołowe z kaszą pęczak w prostym...

Mam dla Was pyszne danie z tzw."...

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty,w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Beata12

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty...

Znakomity obiad lub kolacja

Gołąbki z młodej kapusty z kalarepą w sosie pomidorowym

Dodane przez: Martyna1991

Gołąbki z młodej kapusty z kalarepą w sosie...

Gołąbki ze słodkiej młodej kapusty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE