Gołąbki siekane z kiszoną kapustą

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią. Tradycyjne są dosyć pracochłonne, często więc sięgam po wersję uproszczoną. Tym razem dodałam do nich zamiast zwykłej kapusty, kapustę kiszoną. Gołąbki wyszły pyszne:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1,2kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka),
    - 0,8kg kiszonej kapusty,
    - 0,2kg ryżu -2 woreczki ,
    - 4 jajka L,
    - 6 ząbków czosnku,
    - 2 płaskie łyżeczki kminku,
    - 1 łyżeczka majeranku,
    - 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki,
    - 1 łyżeczka kurkumy,
    - 3 szklanki (250ml) wywaru warzywnego,
    - sól i świeżo mielony pieprz,
    - olej do smażenia,
    - kilka gałązek natki pietruszki.
    Z podanej porcji wychodzi 38szt średniej wielkości gołąbków.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki siekane z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki siekane z kiszoną kapustą 1. Kapustę zalewamy wodą tak, aby była nią przykryta i gotujemy 15min.
    Studzimy, odciskamy z soku i jeżeli jest taka potrzeba siekamy nożem na drobniejsze kawałki. Ryż gotujemy al dente , studzimy. Czosnek siekamy na drobne kawałki
    Do naczynia przekładamy mięso, kapustę, ryż, czosnek, kminek, majeranek, paprykę, kurkumę, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy na gładką masę. Mokrymi rękoma formujemy gołąbki.
    Na gorący olej wkładamy gołąbki i smażymy na rumiano z obu stron.
    Następnie układamy je dość ciasno w naczyniu. Podlewamy wywarem warzywnym tak, aby były nim przykryte i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min.
    Gotowe gołąbki posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować