Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią. Tradycyjne są dosyć pracochłonne, często więc sięgam po wersję uproszczoną. Tym razem dodałam do nich zamiast zwykłej kapusty, kapustę kiszoną. Gołąbki wyszły pyszne:)
Gołąbki siekane z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zalewamy wodą tak, aby była nią przykryta i gotujemy 15min.
Studzimy, odciskamy z soku i jeżeli jest taka potrzeba siekamy nożem na drobniejsze kawałki. Ryż gotujemy al dente , studzimy. Czosnek siekamy na drobne kawałki
Do naczynia przekładamy mięso, kapustę, ryż, czosnek, kminek, majeranek, paprykę, kurkumę, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy na gładką masę. Mokrymi rękoma formujemy gołąbki.
Na gorący olej wkładamy gołąbki i smażymy na rumiano z obu stron.
Następnie układamy je dość ciasno w naczyniu. Podlewamy wywarem warzywnym tak, aby były nim przykryte i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min.
Gotowe gołąbki posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze