Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na szybszą wersję gołąbków. Choć smakują zupełnie inaczej niż te tradycyjne, to według mnie równie dobrze.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    500 g kapusty pekińskiej (lub białej)
    100 g (1 torebka) ryżu
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka mieszanki ziół (ja używam suszonego oregano, bazylii, tymianku i cząbru)
    Sos:
    400 g pomidorów z puszki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    200 ml wody
    sól (do smaku)
    pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    3 łyżki mąki (do obtoczenia gołąbków)
    olej (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać drobno i zarumienić na łyżce oleju. Kapustę poszatkować drobno. Ryż ugotować około 10 minut na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzić i wystudzić.Wszystkie składniki dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać jajka i bułkę. Wyrobić na gładką masę.
  • 2. Zwilżonymi dłońmi formować "gołąbki" i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z każdej strony na złoto. Przełożyć do naczynia.
  • 3. Sos: Wszystkie składniki sosu zmiksować. Przygotowanym sosem zalać gołąbki i wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.

Porady

Kapustę pekińską można zastąpić drobno poszatkowaną kapustą białą lub włoską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Mięso Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować