Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste i smaczne danie, które nie może się nie udać :-) Robiąc gołąbki zawijane musimy poświęcić na nie nieco więcej czasu, zaś w poniższym przepisie "idziemy na skróty", przy czym gołąbki nic nie tracą na smaku, zmienia się jedynie efekt wizualny, należy więc zadbać by je ładnie podać.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 dużej, białej kapusty lub 1 mała
    500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
    1 cebula
    oliwa
    3 opakowania ryżu (3 x 100g)
    2 puszki pomidorów
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 duża, kwaśna śmietana 18%
    kilka świeżych liści bazylii i oregano (ewentualnie suszone)
    do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawa w trakcie jej robienia. 1. Kapustę umyć, zewnętrzne, zniszczone liście odciąć, pozostałe poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości (około 10 minut). Odcedzić.
    Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę, mięso mielone i podsmażyć mieszając.
    W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ryż i gotować do miękkości (około 14 minut).
    W dużej brytfannie połączyć ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę.

    Sos pomidorowy: Do szklanki lub małego garnuszka wlać 1/4 szklanki wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Do misy blendera wlać pomidory z puszki, śmietanę, dodać czosnek, bazylię, oregano, nieco soli i pieprzu, dużą ilość ziół prowansalskich i mąkę ziemniaczaną z wodą. Wszystko dobrze zblendować i przelać do brytfanny z pozostałymi składnikami. Wymieszać i podgrzać, tak żeby masa zgęstniała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować