Mini-gołąbki z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Malutkie gołąbki z wewnętrznych liści kapusty, takich, które są już za małe na tradycyjne gołąbki. W środku farsz z mięsa mielonego. Takie mielone kotleciki zawinięte w liście kapusty. Pyszne!

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 niedużych sparzonych liści kapusty (ja użyłam liści z kapusty coolwrap)
    500 g mielonej szynki wieprzowej
    1 jajko
    1 cebula
    5 łyżek ajwaru
    1 płaska łyżeczka vegety natur
    1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
    sól
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Mini-gołąbki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i 2 łyżkami ajwaru. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 2. Z liści kapusty ścinamy gruby nerw, nakładamy porcje mięsa i zwijamy jak gołąbki. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zagotowujemy 1 szklankę wody z łyżeczką vegety natur, dodajemy łyżkę ajwaru, mieszamy i zalewamy gołąbki. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 50-60 minut.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy sos: zagotowujemy 2/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki ajwaru. Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Gołąbeczki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem, polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować