Malutkie gołąbki z wewnętrznych liści kapusty, takich, które są już za małe na tradycyjne gołąbki. W środku farsz z mięsa mielonego. Takie mielone kotleciki zawinięte w liście kapusty. Pyszne!
Mini-gołąbki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i 2 łyżkami ajwaru. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
2.Z liści kapusty ścinamy gruby nerw, nakładamy porcje mięsa i zwijamy jak gołąbki. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zagotowujemy 1 szklankę wody z łyżeczką vegety natur, dodajemy łyżkę ajwaru, mieszamy i zalewamy gołąbki. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 50-60 minut.
3.W międzyczasie przygotowujemy sos: zagotowujemy 2/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki ajwaru. Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
4.Gołąbeczki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem, polane sosem.
Komentarze