Mini bułeczki z mięsnym farszem

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne bułeczki idealnie smakują z barszczem czerwonym

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto

    mąka 2 szklanki
    drożdże suche 1 łyżeczka
    ciepła woda 1 szklanka
    oliwa z oliwek 1 łyżka
    sól morska 1 łyżeczka

    nadzienie:

    mięso mielone drobiowe 250 g
    pieczarki 250 g
    czosnek 2 ząbki
    sól
    pieprz

    Ponadto

    kechup
    przyprawa do pizzy
    ok 15-20 dag sera żółtego startego na tarce
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Mini bułeczki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: mąkę wymieszać z drożdżami, solą, oliwą z oliwek. podlać odrobiną ciepłej wody i ugniatać. Ugniatać aż ciasto będzie elastyczne i z łatwością odejdzie od ręki. Przełożyć do czystej miski, posypać odrobina mąki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

    Nadzienie: oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zarumienić, dodać mięso mielone i podsmażyć. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, dodać do mielonego. Ponownie przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, wielkości dużej łyżki stołowej. Lekko rozpłaszczyć w rękach. Na środek nakładać łyżkę farszu i sklejać. Wierzch bułeczek posmarować kechupem posypać przyprawą do pizzy oraz startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 180 stopni i piec 20-25 minut- do zarumienienia bułeczek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować