Gofry ziemniaczane z paprykowym twarożkiem

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Doskonałe na kolację, albo śniadanie do pracy. Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło i na zimno.

Doskonały pomysł wówczas, gdy od obiadu zbywa nam ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    200 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
    3 jaja
    100 g masła
    150 g mąki
    250 ml mleka
    7 g suchych drożdży
    szczypta soli
    odrobina cukru
    gałka muszkatołowa

    TWAROŻEK:

    250 g twarożku ziarnistego
    2 łyżki posiekanego szczypiorku

    połowa zielonej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Gofry ziemniaczane z paprykowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Jajka utrzeć z solą, gałką muszkatołową i masłem.
    Dodać mąkę i starte na małych oczkach ziemniaki.
    Do mleka wsypać suche drożdże, odrobinę cukru, wymieszać i dodać do pozostałych składników. Zarobić gładkie ciasto i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Twarożek doprawić solą i pieprzem, dodać szczypioek i pokrojoną drobno zieloną paprykę.
    Wszystko razem ze sobą połączyć.

    Z podanego ciasta upiec gofry.
    Gofry podawać z twarożkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować