Ciasto na gofrach z owocami bez pieczenia

3.9 (10 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasto na gofrach z kremem mascarpone i owocami. Przygotowanie jest banalnie proste i każdy z nim sobie poradzi nawet gdy kuchnia to nie koniecznie jego królestwo.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na gofry
    2 szklanki mąki pszennej
    2 duże jajka
    1/3 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem mascarpone
    400 ml śmietanki kremówki
    200 gramów serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fix
    Do przełożenia
    użyłam frużeliny malinowej ale może być dżem
    Dodatkowo
    ulubione owoce
    Opcjonalnie bita śmietana
Wystaw ocenę:

3.9 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Gofry

Ciasto na gofrach z owocami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z szczypta soli na gęstą pianę.
    W drugiej misce zmiksować wszystkie pozostałe składniki wraz z żółtkami na jednolitą masę.
    Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, następnie upiec gofry i ostudzić najlepiej na kratce.
    Z podanych proporcji wychodzi u mnie około 10 gofrów.
  • 2. Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem i śmietan fix gdy zacznie gęstnieć dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone ciągle miksując aż powstanie gładki krem.
  • 3. Spód blaszki (moja o wymiarach 26/24) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć warstwę gofrów.
    Gofry pokryć frużeliną lub dżemem, następnie wyłożyć krem mascarpone, przykryć kolejną warstwą gofrów.
    Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować