Ciasto na gofrach z kremem mascarpone i owocami. Przygotowanie jest banalnie proste i każdy z nim sobie poradzi nawet gdy kuchnia to nie koniecznie jego królestwo.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto na gofry
2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem mascarpone
400 ml śmietanki kremówki
200 gramów serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
Do przełożenia
użyłam frużeliny malinowej ale może być dżem
Dodatkowo
ulubione owoce
Opcjonalnie bita śmietana
Ciasto na gofrach z owocami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z szczypta soli na gęstą pianę.
W drugiej misce zmiksować wszystkie pozostałe składniki wraz z żółtkami na jednolitą masę.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, następnie upiec gofry i ostudzić najlepiej na kratce.
Z podanych proporcji wychodzi u mnie około 10 gofrów.
2.Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem i śmietan fix gdy zacznie gęstnieć dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone ciągle miksując aż powstanie gładki krem.
3.Spód blaszki (moja o wymiarach 26/24) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć warstwę gofrów.
Gofry pokryć frużeliną lub dżemem, następnie wyłożyć krem mascarpone, przykryć kolejną warstwą gofrów.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami.
Komentarze