Gofry szpinakowe z serkiem wiejskim i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gofry:
Szpinak mrożony rozmrażamy i bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy ( gdy nie jest dobrze rozdrobniony).
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną i olejem. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy odsączony i rozdrobniony szpinak. Mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na około 20 min. Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, aż będą złociste i chrupiące.
2.Dodatki:
Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki. Szczypiorek, koperek oraz natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Serek wiejski przenosimy do miski i mieszamy z posiekanymi ziołami. Dodajemy kawałki łososia oraz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.
3.Upieczone gofry szpinakowe podajemy z przygotowanym ziołowym serkiem wiejskim i wędzonym łososiem.
Komentarze