Gofry orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Zapraszam na bardzo smaczne gofry, które przygotowałam z mąki orkiszowej. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 szkl mąki orkiszowej
    1, 5 szkl mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    5 łyżek oleju do ciasta
    olej do gofrownicy
    cukier puder
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Gofry orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtko od białka. Do miski wlewamy mleko, olej i dodajemy żółtko. Wsypujemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ubijamy białko z solą na sztywno i dodajemy do zmiksowanych składników. Delikatnie mieszamy łyżką. Gofrownice natłuszczamy i rozgrzewamy, wlewamy ciasto i pieczemy gofry.
    Upieczone gofry przekładamy na metalową kratkę do ostudzenia.
    Podajemy z cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować