Gofry na śmietanie z mąką pełnoziarnistą

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Gofry to oznaka pełni lata i słońca, ale kiedy tego słońca brakuje i zrobi się domowe gofry to dopiero pełnia szczęścia! Gofry zrobiłam częściowo na mące pełnoziarnistej, dzięki czemu choć odrobinkę fit były, ale domowej bitej śmietany sobie nie odmówiłam

  • 30 min

Składniki:


  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
    szklanka śmietany 18%
    szklanka mleka
    3 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju + olej do natłuszczenia gofrownicy

    dodatki:
    300 ml śmietany kremówki 36% z łyżką cukru pudru
    borówki
    mięta
    syrop malinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry na śmietanie z mąką pełnoziarnistą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wszystkie składniki na gofry zmiksować ze sobą.
    Gofrownicę natłuścić olejem używając pędzelka silikonowego.
    Wylewać porcje ciasta i smażyć kilka minut (nie otwierać gofrownicy wcześniej niż 2 minuty, bo ciasto się porwie).
    Studzić gofry na kratce, dzięki czemu pozostaną chrupiące.
    Podawać z domową bitą śmietaną, owocami, miętą - całość można polać syropem malinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować