Chleb na kefirze z mąką pełnoziarnistą

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zaskakująco prosty, ale by był naprawdę smaczny, potrzebuje sporo czasu na wyrastanie.

  • 10 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500ml kefiru
    5g świeżych drożdży
    10g soli
    350g mąki uniwersalnej
    150g mąki pszennej pełnoziarnistej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Śniadanie

Chleb na kefirze z mąką pełnoziarnistą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzamy odpowiednią ilość drożdży i łączymy z kefirem do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy obie mąki oraz sól. Mieszamy wszystko razem i dosłownie chwilę wyrabiamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie chleb przekładamy na stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki uniwersalnej i formujemy bochenek, składając ciasto kilka razy do środka. Tak przygotowany bochenek przekładamy na solidnie obsypany mąką koszyczek do wyrastania i pod przykryciem pozostawiamy do podwojenia objętości (min. godzinę, u mnie ok 1,5godziny). W tym czasie piekarnik wraz z blaszką na której będzie piekł się chleb rozgrzewamy do temperatury 230ºC .
    Wyrośnięty chleb ostrożnie przekładamy na papier do pieczenia (dociskając sobie np jakąś deseczką i ustawiamy na nagrzanej blaszce. Robimy nacięcia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 230ºC, a następnie 30 minut w temp. 200ºC . Upieczony chleb wyda głuchy dźwięk po postukaniu od spodu. Studzimy na metalowej kratce.

Porady

Do przygotowania tego pieczywa najlepiej zabrać się wieczorem. Ciasto będzie miało całą noc na odpoczynek i powolne wyrastanie. Jeśli macie ochotę dodajcie ulubione ziarna, albo skorzystajcie z innego rodzaju mąki- np orkiszowej. Sprawdzałam osobiście i wiem, że chleb z jej dodatkiem smakuje równie dobrze, choć jest oczywiście cięższy i ciemniejszy. Chleb dzięki maślance długo zachowuje świeżość i jest smaczny nawet na 3 dzień po upieczeniu. Jeśli nie posiadacie koszyczka do wyrastania, skorzystajcie z prostej metody - wystarczy durszlak wyłożyć lnianą ściereczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

3.73 (839 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placuszki na kefirze.

3.73 (839 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Ania1408 Idealne na śniadanie. 30 min

To może cię zainteresować