Chleb na kefirze z mąką pełnoziarnistą

  • wyświetlono: 153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zaskakująco prosty, ale by był naprawdę smaczny, potrzebuje sporo czasu na wyrastanie.

Joanna Tokarz
  • 1 porcje
  • 600min
  • Łatwy

Składniki

500ml kefiru
5g świeżych drożdży
10g soli
350g mąki uniwersalnej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb na kefirze z mąką pełnoziarnistą

  • 1. Odmierzamy odpowiednią ilość drożdży i łączymy z kefirem do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy obie mąki oraz sól. Mieszamy wszystko razem i dosłownie chwilę wyrabiamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie chleb przekładamy na stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki uniwersalnej i formujemy bochenek, składając ciasto kilka razy do środka. Tak przygotowany bochenek przekładamy na solidnie obsypany mąką koszyczek do wyrastania i pod przykryciem pozostawiamy do podwojenia objętości (min. godzinę, u mnie ok 1,5godziny). W tym czasie piekarnik wraz z blaszką na której będzie piekł się chleb rozgrzewamy do temperatury 230ºC .
    Wyrośnięty chleb ostrożnie przekładamy na papier do pieczenia (dociskając sobie np jakąś deseczką i ustawiamy na nagrzanej blaszce. Robimy nacięcia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 230ºC, a następnie 30 minut w temp. 200ºC . Upieczony chleb wyda głuchy dźwięk po postukaniu od spodu. Studzimy na metalowej kratce.

Porady

Do przygotowania tego pieczywa najlepiej zabrać się wieczorem. Ciasto będzie miało całą noc na odpoczynek i powolne wyrastanie. Jeśli macie ochotę dodajcie ulubione ziarna, albo skorzystajcie z innego rodzaju mąki- np orkiszowej. Sprawdzałam osobiście i wiem, że chleb z jej dodatkiem smakuje równie dobrze, choć jest oczywiście cięższy i ciemniejszy. Chleb dzięki maślance długo zachowuje świeżość i jest smaczny nawet na 3 dzień po upieczeniu. Jeśli nie posiadacie koszyczka do wyrastania, skorzystajcie z prostej metody - wystarczy durszlak wyłożyć lnianą ściereczką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebśniadaniekefirpieczywodomowa piekarniadomowe przepisychleb na kefirzez mąką pełnoziarnistąswoje najlepszedomowe wypiekanie

Komentarze

Podobne przepisy

Placki bananowo-borówkowe na kefirze (bez cukru)

Dodane przez: Armi As

Placki bananowo-borówkowe na kefirze (bez...

Chyba zdążyliście już zauważyć,...

Zapiekanka z chleba tostowego

Dodane przez: anka205

Zapiekanka z chleba tostowego

Coś szybkiego, a zarazem dobrego....

Pełnoziarniste kanapki z zielonym serkiem wiejskim

Dodane przez: Kasia_S

Pełnoziarniste kanapki z zielonym serkiem...

idealne na śniadanie, by dobrze...

Jajecznica na śmietanie z kurkumą

Dodane przez: Aneta_77

Złota jajecznica, czyli jajecznica na śmietanie...

Smaczna i pożywna jajecznica urozmaicona...

Zapiekane rollsy z chleba tostowego

Dodane przez: Alina Andzia

Zapiekane rollsy z chleba tostowego

Rollsy z chleba tostowego to fajny...

Chleb w jajku z mięsem mielonym

Dodane przez: danusia19671

Chleb w jajku z mięsem mielonym

Przepyszne jedzonko na śniadanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE