Nie tuczy więc Święty Mikołaj zmieści się do każdego komina, a przy tym smakuje wyśmienicie. Do tego gorące mleko i Mikołaj nabierze sił na dalsze wojaże do grzecznych dzieci.
Użytkownik blackpearl20
w dniu 26.12.2018 13:41 opublikował przepis:
Przepis na przetwory – dużo różności w umiarkowanej ilości. Na półkach w piwniczce umieszczam wszystkiego po trochu – kiszone ogórki i dynię, marynowaną paprykę, cukinię, pieczarki w occie, konfiturę z leśnych borówek. Wszystko pochodzi z przydomowego ogrodu lub z lasu. Żadnych ulepszaczy to podstawowy warunek. A po drugie, uwielbiam eksperymentować ze smakami. Do każdego słoika dyni dodaję jedną papryczkę chilli. Do grzybków w occie – łyżkę miodu. Do papryki – chrzan. Co cukinii i ogórków – kawałek gruszki. Smaki przestają być jednorodne i zapewniają niezwykłą ucztę dla podniebienia na długie zimowe wieczory.