gofry na śmietanie

4.5 (200 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Z braku mleka w lodówce i głodnych dzieciaków mama musiała na szybko coś wymyślić i powstały gofry na śmietanie - równie smaczne, chociaż nieco bardziej tłuste niż na mleku.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • a) podstawowe – śmietana 18% (0,25 ml), bakalie (żurawina, orzechy laskowe - po garści), mąka (pełnoziarnista i pszenna - 3 szklanki)
    b) składnik podstawowy dodatkowy – 3 jaja
    c) składniki robocze - olej, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao
    d) dekoracja – owoce (banany, ananas l ub brzoskwinie- ilość wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gofry na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białka i ubić pianę z białek
  • 2. Wszystkie składniki podstawowe (oprócz bakalii), robocze i żółtka należy zmiksować na gładką masę
  • 3. Dodać bakalie
  • 4. Dodać łyżką pianę z jajek i delikatnie wymieszać.
  • 5. Smażyć ciasto w gofrownicy
  • 6. Ozdobić dowolnymi owocami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować