gofry imbirowo-pomrańczowe z lodami i sosami owocowymi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Pyszny deser idealny na letnie upały.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • proporcje na 8-10 gofrów
    5 żółtek
    5 białek
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej typ 405
    łyżka mąki kokosowej
    10 dag stopionego masła
    skórka otarta z pomarańczy
    50 g kandyzowanego imbiru w kostkach

    sorbet brzoskwiniowo-morelowy:
    1/2 kg brzoskwini
    1/2 kg moreli
    2 łyżki miodu
    opcjonalnie kieliszek spirytusu, by sorbet nie zamarzł na "kamień"

    lody bananowe:
    3 banany
    2 łyżki miodu
    100 ml słodkiej śmietanki

    sos jagodowy:
    400 g jagód
    20 g budyniu waniliowego lub skrobi kukurydzianej
    szczypta cynamonu
    cukier do smaku

    sos malinowy:
    400 g malin
    ziarenko kardamonu
    3 łyżki miodu
    kieliszek spirytusu

    bazylia lub mięta do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gofry imbirowo-pomrańczowe z lodami i sosami owocowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE GOFRÓW: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem. Do ubitej piany wlewamy żółtka i ciągle ubijamy.
    Do piany dodajemy stopione ostudzone masło i delikatnie mieszamy łyżką - najlepiej silikonową łopatką. Dodajemy skórkę pomarańczową i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy imbir i znów delikatnie mieszamy.
    Ciasto nabieramy łyżką i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
  • 2. PRZYGOTOWANIE SORBETU I LODÓW BANANOWYCH: Brzoskwinie i morele obieramy ze skorki i wyjmujemy pestki. Owoce miksujemy w malakserze z dodatkiem miodu i spirytusu. Odstawiamy zamknięte w plastikowym pojemniku do zamrażarki na 3-4 godziny.

    ****
    Banany kroimy w plasterki i zamrażamy, przez 2 godziny w zamrażarce. Zamrożone banany miksujemy w malakserze z dodatkiem miodu i śmietanki. Zamykamy w plastikowym pojemniku i zamrażamy przez 1-2 godziny.
  • 3. PRZYGOTOWANIE SOSU JAGODOWEGO:
    Jagody mieszamy z budyniem/skrobią zalewamy szklanką zimniej wody delikatnie mieszamy, aż skrobia się rozpuści. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem.
  • 4. PRZYGOTOWANIE SOSU MALINOWEGO:
    Maliny, miód, kardamon i spirytus dusimy na patelni przez 5-10 minut. Owoce przecieramy przez sito. Gotowy sos przelewamy do sosjerki.
  • 5. PROPOZYCJA PODANIA:
    W pucharku kładziemy połówkę gofra, wkładamy 2-3 gałki lódów/sorbetu całość polewamy sosem malinowym i jagodowym. Gotowy deser ozdabiamy listkiem mięty lub bazylii.

Porady

Jeśli lody/sorbet zbyt mocno zamarzł wystarczy odstawić go na 10-15 minut, gdy trochę rozmarznie łatwo można nabierać zgrabne gałki łyżką do lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować