Pasta imbirowo czosnkowa

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Za oknem pogoda w kratkę.
Tu ciepło tu zimno a czasem nawet i pada.
Dlaczego też przygotowałam ostatnio taką o to pastę idealną na przeziębienie.
Dzięki dodaniu soli i oleju można ją trzymać nawet i do 3 tygodni w lodówce.
Pasta czosnkowo-imbirowa to nie tylko składnik wielu dań kuchni indyjskiej jest również bardzo zdrowia.
Posiada ona czosnek który działa jak antybiotyk jest pełen witamin minerałów mikroelementów i aminokwasów. Ma działanie antynowotworowe przeciwzapalne przeciwgrzybicze pomaga walczyć z pasożytami poprawia elastyczność naczyń krwionośnych wspomaga pracę układu trawiennego hamuje rozwój bakterii a także obniża ciśnienie krwi.
Natomiast imbir ma właściwości odkażające przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspomaga organizm w walce z infekcjami bakteriami i grzybami. Przyspiesza metabolizm pobudza krążenie silnie rozgrzewa dlatego jest szczególnie polecany jesienią i zimą.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g obranego i pokrojonego na kawałki imbiru
    100g obranego czosnku
    1/2 łyżeczki soli u mnie himalajska
    1-2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta imbirowo czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir czosnek oraz sól dodajemy do blendera i miksujemy na papkę. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Tak przygotowaną pastę przekładamy do słoika.
    Przechowywać w lodówce.
    SMACZNEGO

Porady

Pasta ta świetnie pasuje na kanapki można też ja dodać do surówek sałatek zup lub sosów. Jeśli będziemy używać jej do zup sosów czy innych dań na ciepło najlepiej dodać ją na sam koniec gotowania aby nie straciła cennych składników. Do pasty można dodać jeszcze na tą ilość 1 łyżkę octu jabłkowego ale nie jest to konieczne. Można też dodać mniej lub więcej imbiru czy czosnku kto jak lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować