Gnocchi w pomidorach

5 (193 ocen)

Sycąca i prosta w przygotowaniu propozycja na pyszny obiad.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 jajko
    ok 20 dag mąki pszennej
    dodatkowo:
    1 marchewka
    1 czerwona cebula
    1 puszka krojonych pomidorów
    1/2 puszki zielonego groszku
    przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gnocchi w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gnocchi 1. Ziemniaki wcześniej ugotować i wystudzić, następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać do nich jajko i 3/4 całej mąki, zagnieść gładkie ciasto. Podsypując pozostałą mąką stolnicę z ciasta utoczyć bardzo cieniutkie wałeczki które pociąć na 2 cm kawałki na każdym kluseczki zrobić widelcem wzorek. Przygotowane kluski ugotować w sporej ilości osolonej wody po ugotowaniu odcedzić z wody.
  • gnocchi 2. Na patelni podgrzać 2 łyżki masła lub oleju, następnie dodać do niej startą na grubej tarce marchew i cienko pokrojoną cebulę ( cebulę kroimy jak kto woli w kostkę lub w piórka) posypujemy wszystko odrobiną soli i pieprzu i pod przykryciem dusimy do miękkości, kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory razem z sokiem i dolewamy około 1/2 szklanki wody, gotujemy kilka minut, aby pomidory lekko się rozpadły w trakcie doprawiamy do smaku solą, Pieprzem ziołowym, szczyptą soli i bazylią około 3/4 łyżeczki. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje to na koniec dodajemy odsaczony z zalewy groszek i mieszamy.
  • gnocchi 3. Przygotowane kluseczki dodajemy do gorącego sosu i podgrzewamy kilka sekund, aby smaki sobą przeszły, podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować