Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Byłam bardzo ciekawa jak smakują pierogi z piekarnika i wpadłam na taki oto pomysł- być może ktoś zechce skorzystać? serdecznie polecam:-)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    30-35dag mąki
    2 jajka
    sól
    ciepła przegotowana woda- ile zbierze ciasto
    Farsz kebabowy:
    40 dag mięsa z udźca kurczaka
    40 dag kapusty pekińskiej
    1 czerwona cebula
    3 łyżeczki przyprawy kebab
    3-4 łyżki oleju
    Surówka z ogórka kiszonego:
    3 ogórki kiszonego
    1 marchewka
    1/4 cebuli czerwonej
    1 łyżka oleju
    1 łyżka majonezu
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Giga pierogi a'la kebabowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie kebabowe; Mięso umyć, osuszyć i pokroić dosyć drobno. Przełożyć na talerz lub do miski i dodać cała przyprawę i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso, usmażyć do miękkości. Mięso wyjąć łyżką cedzakową na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i po chwili dodać kapustę i razem smażyć,aż kapustka zmięknie. Dodać mięso i odrobinkę ale odrobinkę posolić. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Krążek ciasta z łyżką nadzienia kebabowego 2. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek wbić jedno jajko, dodać sól, wymieszać. Stopniowa dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Zakończyć wyrabianie gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zrobić kulę z ciasta, podzielić ją na 4 części. Wziąć jedną część rozwałkować na cienki placek i talerzykiem deserowym wycinać krążki i nakładać łyżeczka farsz. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować brzeg pieroga i zlepić go. Postępować tak z całym ciastem i farszem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierogi i posmarować pierogi jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 25-30 minut(lepiej 25 bo ja potrzymałam do 30 minut i troszkę się spiekły).
  • Surówka z ogórka kiszonego 3. W między czasie gdy pierogi będą się piekły zrobić surówkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na dużych oczkach. Cebulkę drobno posiekać. Wrzucić wszystkie warzywa do miski, dodać sól, pieprz, olej i majonez i dokładnie wymieszać. wstawić do lodówki na 15 minut. Podawać do gorących pierogów. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować