kebabowe pierogi

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dzięki nim wygrałam konkurs kulinarny, są przepyszne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    1 szklanka mleka
    1/4 kostki margaryny
    5 dag drożdży
    0,5 kg mąki
    2 żółtka
    szczypta soli

    składniki na farsz:
    1 cebula
    kilka pieczarek
    1 papryka czerwona
    mała puszka kukurydzy
    1,5 szklanki kapusty pekińskiej
    300 gram filetu drobiowego
    przyprawa gyros
    trochę oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Kebabowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowanie ciasta: mleko podgrzewamy, rozpuszczając w nim margarynę, pozostawiamy do wystygnięcia. Mąkę sitkujemy, dodajemy sól, żółtka, pokruszone drożdże oraz mleko z margaryną. Wyrabiamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.

    Przygotowanie farszu: cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy pokrojone pieczarki smażymy. Po paru minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę, smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną pekinkę i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kroimy w kostkę smażymy na drugiej patelni z przyprawą gyros. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy do warzyw, mieszamy.

    Z ciasta wycinamy pierożki (muszą być większe, by zmieściło się trochę więcej farszu), napełniamy farszem i smażymy na głębokim oleju aż będą rumiane. Podajemy polane sosem czosnkowym.

Porady

Pierogi dobrze smakują też z ketchupem lub majonezem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować