Kebabowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowanie ciasta: mleko podgrzewamy, rozpuszczając w nim margarynę, pozostawiamy do wystygnięcia. Mąkę sitkujemy, dodajemy sól, żółtka, pokruszone drożdże oraz mleko z margaryną. Wyrabiamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu: cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy pokrojone pieczarki smażymy. Po paru minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę, smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną pekinkę i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kroimy w kostkę smażymy na drugiej patelni z przyprawą gyros. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy do warzyw, mieszamy.
Z ciasta wycinamy pierożki (muszą być większe, by zmieściło się trochę więcej farszu), napełniamy farszem i smażymy na głębokim oleju aż będą rumiane. Podajemy polane sosem czosnkowym.
Porady
Pierogi dobrze smakują też z ketchupem lub majonezem.
Komentarze