Gęsty gulasz z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroję w grubszą kostkę, obsmażam na oliwie, solę i pieprzę, mieszam. Przekładam do garnka.
Cebulę siekam, szklę na tłuszczu pozostałym po wołowinie, dokładam do niej.
Do garnka wkładam również posiekany czosnek i pokrojone w kawałki pieczarki.
Dodaję przyprawy: paprykę, tymianek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zalewam wodą, dodaję sos sojowy.
Gotuję na małym ogniu do miękkości (około 90 minut).
Doprawiam do smaku.
Mleko miksuję z mąką do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaję odrobinę sosu, dokładnie mieszam, wlewam do mięsa.
Gotuję jeszcze przez chwilę (często mieszając) do momentu zgęstnienia sosu.
Komentarze