Gęste leczo

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Leczo to moja ulubiona letnia potrawa. Jadłam już kilka rodzajów tego przysmaku ale leczo które robi moja mama a teraz i ja jest najlepsze bo nie jest wodniste i można nim dobrze pojeść :)

  • 60 min

Składniki:

  • - ok 6 białych papryk
    - 1 może być 2 czerwone papryki
    - 1 zielona papryka
    - 6 pomidorów
    - 1(duża) lub 2,3 małe cukinie
    - 2 cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 laski kiełbasy
    - oliwa
    - sól, pieprz, słodka, ostra papryka, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęste leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. No więc żeby wszystko szło sprawnie zaczynamy od umycia papryk i zagotowania wody do parzenia pomidorów.
  • 2. Obieramy cebulkę kroimy ją w kostkę i wrzucamy do dużego garnka na rozgrzana oliwę. w tym czasie szybko kroimy kiełbasę w półksiężyce i dorzucamy do cebulki na koniec przegniatamy przez praskę czosnek i dodajemy do garnka z cebulą i kiełbasa. Rumienimy na nie dużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 3. W tym czasie nacinamy skórkę pomidorów wycinamy zielony środek wkładamy do dużego naczynia i zalewamy wrzątkiem po ok 3min obracamy pomidory na drugą stronę. Paprykę oczyszczamy ze środków i pestek i kroimy w sporą kostkę i dorzucamy do garnka z kiełbasa i cebula. Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty.
  • 4. Warzywa szybko wydzielają soki wiec nie powinny przywierać a jeśli zdarzy się że zacznie przywierać podlewamy odrobiną wody. Teraz obieramy cukinie jeśli jest młoda nie wycinamy pestek jeśli jest duża i bardzo dojrzała wycinamy środek a następnie kroimy cukinie w kostkę i dodajemy do reszty wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw od czasu do czasu mieszając na koniec doprawiamy wedle uznania. Podajemy z chlebem SMACZNEGO

Porady

Jeśli ktoś woli papryki może kroić tradycyjnie w słupki ja jednak wole takie prostokąty 1cm na 2,3 cm lepiej wszystko mieści się na łyżce i z niej nie spada. I oczywiście wtedy mi lepiej smakuje:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować