Leczo to potrawa węgierska. Jego smak znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Teraz jest najlepsza pora na jego przyrządzanie. Warzywa o tej porze to bomba witaminowa

Składniki:

  • 1 duża cukinia ( lub dwie mniejsze)
    2 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    1 papryka zielona ( opcjonalnie)
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    6-8 pomidorów ( lub dwie puszki pomidorów)
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    50 gad kiełbasy
    10 dag boczku ( opcjonalnie)
    ok 2 szklanki wody
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania
    olej
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy na nim cebulę pokrojoną w paski oraz czosnek. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek.
  • 2. po około 2-3 minutach dodajemy pokrojone papryki. Wszystkie te składniki podsmażam na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Po chwili zalewamy wodą.
  • 3. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz zioła. Kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię. ( młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki).
  • 4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min( aż cukinia będzie miękka). Smacznego.

Porady

Do lecza można dodać także kabaczka. Leczo świetnie smakuje z kromką chleba lub z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kabaczek Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować