Gęsta zupa warzywna z klopsikami

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo konkretne danie z mnóstwem warzyw i delikatnymi klopsami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa:
    Cebula - 2szt
    Kalarepka - 1szt
    Marchew - 3szt
    Seler - 1/4 szt
    Pietruszka - 1szt
    Seler naciowy - 4 łodygi
    Pieczarki - 300g
    Kapusta biała - 1/4 główki
    Czosnek - 3 ząbki
    Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
    Bulion - 1l
    Ryż - 100g
    Pasta paprykowa - 1 łyżka
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Przyprawy:
    sól, pieprz, chilli, pieprz ziołowy

    Klopsy:
    Mięso wieprzowe mielone - 500g
    Jajko - 1szt
    Pieprz, sól
    Bułka tarta - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa Klopsiki

Gęsta zupa warzywna z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki, czosnek przeciskamy. Warzywa zalewamy bulionem, pomidorami z puszki i gotujemy, aż marchew zmięknie. Dodajemy ryż, potem obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowy, koncentratem, pastą paprykową i chilli. W razie potrzeby dodajemy wody. Gotujemy do miękkości ryżu.

    Klopsy:
    Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Odrywamy po kawałku mięsa i formujemy kulki. Ja zrobiłam 20 małych klopsów.

    Do gotującej się zupy wkładamy klopsiki i mieszamy delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Warzywa Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować