Zupa warzywna z klopsikami

5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Gotowaniem zajmuję się na co dzień. Przygotowuję posiłki dla rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 2 marchewki
    ● 2 pietruszki
    ● seler
    ● 5 pieczarek
    ● puszka groszku
    ● puszka kukurydzy
    ● 2 czerwone papryki
    ● gałka muszkatołowa
    ● majeranek
    ● sól, pieprz
    ● ok. 3,5 l wywaru mięsnego
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● ok. 5 łyżek bułki tartej
    ● jajko
    ● 5 dag masła
    ● 3 łyżki mąki
    ● olej
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy
    i myjemy. Gotujemy w wywarze ok. 15 minut. Wyjmujemy
    i kroimy w kostkę. Ponownie
    wkładamy do wywaru.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w kostkę. Papryki
    myjemy, przekrawamy na pół
    i usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w kostkę.
  • 3. Papryki i pieczarki wkładamy
    do gorącego wywaru.
    Groszek i kukurydzę osączamy
    i także wsypujemy do wywaru.
    Chwilę gotujemy
  • Zupa warzywna z klopsikami 4. Mięso mieszamy z bułką
    tartą i jajkiem. Doprawiamy.
    Formujemy kulki. Smażymy na
    rozgrzanym oleju. Wkładamy
    do zupy. Gotujemy. Doprawiamy
    gałką muszkatołową, solą,
    pieprzem i majerankiem.
  • 5. Z mąki i masła robimy zasmażkę.
    Zagęszczamy zupę.

Porady

● Do mielonego mięsa można dodać też posiekaną natkę pietruszki, a zamiast bułki ok. 2 łyżek kaszy manny. ● Zupa doskonale smakuje także z pulpetami rybnymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować