Gęś pieczona

4.5 (149 ocen)

na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonej gęsi

Składniki:

  • 1 gęś ( moja miała 4 kg )
    1 łyżka soli morskiej
    3 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka granulowanej cebuli
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego
    5 łyżek sosu sojowego jasnego
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś umyć i osuszyć.
    Wszystkie przyprawy wymieszać i tak przygotowaną mieszanka natrzeć dokładnie całą gęś.
    Chwilę masować, środek gęsi też natrzeć przyprawami.
    Gęś włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
  • 2. Następnego dnia ułożyć gęś w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 3 godziny ( czas pieczenia zależy od wielkości gęsi ).
    W trakcie pieczenia podlewać dość często wytopionym tłuszczem.
    Po upieczeniu tłuszcz można zlać do słoiczków i schłodzić.
    Uzyskamy aromatyczny smalec do smażenia.

Porady

boże narodzenie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować