Galaretkowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, obrywamy szypułki, przecinamy na połówki. Truskawki układamy na dnie foremki. Zalewamy je przezroczystą galaretką rozrobioną według przepisu na opakowaniu (przestudzoną i lekko tężejącą).
Foremkę odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.
W tym czasie rozrabiamy kolejną galaretkę (truskawkową) i studzimy.
Połowę ostudzonej galaretki mieszamy z serkiem homogenizowanym i przelewamy na stężałą galaretkę z truskawkami.
Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Kiedy warstwa z serkiem stężeje polewamy ją pozostałą częścią galaretki truskawkowej i ponownie odstawiamy do lodówki.
Czynność powtarzamy rozrabiając kolejne dwie galaretki i robiąc tak samo jak wyżej opisano kolejne warstwy naszego sernika na zimno.
Porady
zamiast truskawek można dodać dowolne miękkie owoce
Komentarze