Galaretkowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Serniki na zimno z sezonowymi owocami lubi chyba każdy. Ten z galaretkami jest świetną opcją na letnie desery. Dzięki temu, że jest bajecznie kolorowy idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na tortownicę o wymiarach ok. 26 cm):
    100 g okrągłych biszkoptów
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    150 ml śmietany kremówki 30%
    8 łyżek cukru pudru
    2 pełne łyżki żelatyny
    500 g truskawek
    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka niebieska
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka pomarańczowa
    Warstwa truskawkowa:
    300 g truskawek
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżki żelatyny
    Do dekoracji:
    200 g truskawek
    50 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Galaretkowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody przelać do pojemników, wystudzić i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
    Warstwa truskawkowa:
    Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Połączyć z musem truskawkowym. Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Sernik:
    Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Galaretki pokroić w kostkę. 500 g truskawek umyć, pozbawić szypułek i (ewentualnie) pokroić na mniejsze kawałki. Ser zmiksować z cukrem pudrem i kremówką. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać 1/2 przygotowanej żelatyny. Zmiksować. Masę serową wymieszać z truskawkami i przełożyć na biszkopty. Wyrównać i kilka razy uderzyć formą o blat, aby sernik równomiernie się rozłożył. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na stężałą masę serową wylać warstwę truskawkową. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą porcję sera zmiksować z pozostałą żelatyną, dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do stężenia. Gotowy sernik udekorować truskawkami, posiekaną czekoladą oraz ubitą z cukrem pudrem kremówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować