Serniki na zimno z sezonowymi owocami lubi chyba każdy. Ten z galaretkami jest świetną opcją na letnie desery. Dzięki temu, że jest bajecznie kolorowy idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki (na tortownicę o wymiarach ok. 26 cm):
100 g okrągłych biszkoptów
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 ml śmietany kremówki 30%
8 łyżek cukru pudru
2 pełne łyżki żelatyny
500 g truskawek
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka niebieska
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
Warstwa truskawkowa:
300 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
200 g truskawek
50 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
Galaretkowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody przelać do pojemników, wystudzić i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Warstwa truskawkowa:
Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Połączyć z musem truskawkowym. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Sernik:
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Galaretki pokroić w kostkę. 500 g truskawek umyć, pozbawić szypułek i (ewentualnie) pokroić na mniejsze kawałki. Ser zmiksować z cukrem pudrem i kremówką. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać 1/2 przygotowanej żelatyny. Zmiksować. Masę serową wymieszać z truskawkami i przełożyć na biszkopty. Wyrównać i kilka razy uderzyć formą o blat, aby sernik równomiernie się rozłożył. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na stężałą masę serową wylać warstwę truskawkową. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą porcję sera zmiksować z pozostałą żelatyną, dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do stężenia. Gotowy sernik udekorować truskawkami, posiekaną czekoladą oraz ubitą z cukrem pudrem kremówką.
Komentarze