Galantyna z kurczaka z szybkowaru

  • wyświetlono: 8036 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To danie jest doskonałą propozycją dla tych, którzy nie przepadają za wędliną ze sklepu, i polem do popisu dla właścicieli szybkowarów.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Dorota Kawka, Puławy

Składniki

● 1 kurczak
● 1/2 kg mięsa mielonego
● 2 czerstwe bułki
● sól
● pieprz
● przyprawa uniwersalna
● przyprawa do kurczaka
● 2 jajka
● 1/2 szkl. oleju
● 3-4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Galantyna z kurczaka z szybkowaru

  • 1. Z kurczaka ściągamy skórę i odkrawamy mięso. Robimy marynatę: olej mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieramy mięso i macerujemy przez noc w lodówce.
  • Galantyna z kurczaka z szybkowaru2. Farsz: mięso mielimy z namoczoną i odciśniętą z wody bułką. Dodajemy jajka, mielone i przyprawę do kurczaka. Skórę zszywamy grubą bawełnianą
    nitką tak, aby powstał worek. Przez pozostawiony otwór nakładamy
    farsz i zaszywamy. Skórę posypujemy przyprawą do kurczaka. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy oba końce.
  • 3. Do szybkowaru wlewamy ok. 1/2 l wody, wkładamy sitko do gotowania na parze, a na nim układamy galantynę. Trzymamy ok. 50 minut na małym ogniu
    na wyższym ciśnieniu. Galantynę można także upiec w piekarniku (1,5-2 godziny w temp. 180 °C) lub ugotować w wodzie (ok. 2,5 godziny).

Porady

● Galantynę wyjmujemy z szybkowaru po wystygnięciu. Dopiero wtedy można usunąć nici i ją pokroić.

● Aby uatrakcyjnić wygląd galantyny, do farszu można dodać drobno pokrojoną marchewkę
lub natkę pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadKurczak

Komentarze

Podobne przepisy

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

Pieczona szynka w selerowym pure

Dodane przez: Jaga85

Pieczona szynka w selerowym puree

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...

udka na ostro

Dodane przez: magdzia44448

PIECZONE UDKA KURCZAKA NA OSTRO

Z dodatkiem ostrej musztardy i...

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Dodane przez: magdzia44448

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Polecam wypróbowanie wieprzowiny...

Lazania  gołąbkowa

Dodane przez: kruszonka

Lazania gołąbkowa

Pomysł na gołąbki w innym wydaniu....