Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zdjąć skórę z kurczaka zaczynając od nóżek.Mięso odkroić od kości. Filet pokroić w gruba kostkę, resztę przekręcić przez maszynkę.
2.Pokrojony filet i zmielone mięso wymieszać z kaszą manna, jajkami, zieloną pietruszką i roztopionym ciepłym masłem, dodać przyprawy dobrze wymieszać.
3.Posolić skórę zdjętą z kurczaka następnie napełnić farszem i uformować tak żeby było przykryte skórą. Włożyć w gazę, zwinąć i związać obie strony nitką.
4.Zagotować wodę, osolić i włożyć galantynę. Gotować 15-20 minut od zagotowania. Przekręcić na drugą stronę i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
5.Ugotowaną galantynę wyjąć z wody na tacę, poczekać aż obcieknie, przycisnąć deseczką i czymś ciężkim. Po godzinie (gdy jest jeszcze ciepła) zdjąć gazę i ponownie obciążyć do wystygnięcia.
Porady
Można podawać na zimno do kanapek, a także na gorąco do drugiego dania.
Komentarze