Popołudniowa kawa jest u mnie właściwie codziennie. Lubię jej smak i aromat. W upalne dni najlepiej smakuje kawa mrożona, ale nie tylko:). W wyniku moich kuchennych eksperymentów powstały fusiate lody:).
Fusiate lody - lody kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę parzoną i rozpuszczalną łączymy i zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody – tak, by woda przykrywała fusy. Studzimy ją.
2.Żółtko i jajka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
Do schłodzonego mleka dodajemy śnieżkę i ubijamy razem. Do ubitej śnieżki dokładamy masę jajeczną, a w dalszej kolejności gęstą śmietanę.
3.Po dokładnym wymieszaniu i ubiciu składników dodajemy zaparzoną kawę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego kolorku.
Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 1 godzinę wskazane jest lody przemieszać
Komentarze