Fusiate lody - lody kawowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Popołudniowa kawa jest u mnie właściwie codziennie. Lubię jej smak i aromat. W upalne dni najlepiej smakuje kawa mrożona, ale nie tylko:). W wyniku moich kuchennych eksperymentów powstały fusiate lody:).

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • Bita śmietana Śnieżka
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 2 jajka,
    • 1 żółtko,
    • ¾ szklanki gęstej śmietany,
    • 1 zaokrąglona łyżka kawy parzonej,
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Kawy

Fusiate lody - lody kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie kawy 1. Kawę parzoną i rozpuszczalną łączymy i zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody – tak, by woda przykrywała fusy. Studzimy ją.
  • łączenie składników 2. Żółtko i jajka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
    Do schłodzonego mleka dodajemy śnieżkę i ubijamy razem. Do ubitej śnieżki dokładamy masę jajeczną, a w dalszej kolejności gęstą śmietanę.
  • dodanie kawy do całości 3. Po dokładnym wymieszaniu i ubiciu składników dodajemy zaparzoną kawę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego kolorku.
    Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 1 godzinę wskazane jest lody przemieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować