Lody kawowe

4.49 (160 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Mocne, intensywne lody kawowe. W zamian za popołudniowe caffe latte. Kremowa konsystencja, wyraźny smak. Uwaga! Nie podajemy dzieciom ze względu na zawartość kofeiny, jednak dla dorosłych w sam raz.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • 400 ml śmietany
    100 ml mleka
    3 żółtka
    ½ szklanki cukru
    80 g kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Kawy

Lody kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z ¼ szklanki cukru na jasny, gęsty krem, następnie dodajemy połowę śmietany.
    Pozostałą śmietanę wraz z cukrem, kawą i mlekiem przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuszczą wszystkie składniki. Kolejno ściągamy z palnika i zostawiamy do ostygnięcia.
    Śmietanę ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy powoli masę jajeczną. Nie możemy doprowadzić do zagotowania, by nie powstała jajecznica. Dokładnie i szybko mieszamy, aż obie masy się połączą. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Dla maszynkowców:
    Gotową masę przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3 godzin.
  • 3. Lody można również wykonać bez maszynki.

    Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania osiąganej konsystencji.

Porady

Moje lody wykonałam w maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealna do nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować