Frittata ziołowo-warzywna

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często zapraszam przyjaciół na kolację.

Składniki:

  • 8-10 oliwek bez pestek
    5 jajek
    12 dag cukinii
    po garści posiekanej bazylii, koperku i natki pietruszki
    łyżka startego parmezanu
    sól
    biały i czarny pieprz
    20 dag dojrzałych pomidorów
    gałązka tymianku
    liść laurowy
    ząbek czosnku
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frittata ziołowo-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. 1 szklankę oliwy podgrzewamy do 70 °C. Wkładamy pomidory. Dodajemy przekrojony
    ząbek czosnku, liść i posiekany tymianek. Doprawiamy białym pieprzem. Dusimy ok. 15 minut. Nie rozgotowujemy.
  • 2. Cukinię myjemy i kroimy w 1-cm plastry. Podsmażamy na grillowej patelni.
  • 3. Jajka rozkłócamy, doprawiamy. Dodajemy cukinię, duszone pomidory, zieleninę, parmezan i oliwki. Mieszamy. Masę wlewamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Wierzch wygładzamy. Smażymy ok. 10 minut na małym ogniu. Odwracamy i smażymy 10 minut. Przekładamy na talerz i kroimy jak tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cukinia Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować