Frittata ziołowo-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. 1 szklankę oliwy podgrzewamy do 70 °C. Wkładamy pomidory. Dodajemy przekrojony
ząbek czosnku, liść i posiekany tymianek. Doprawiamy białym pieprzem. Dusimy ok. 15 minut. Nie rozgotowujemy.
2.Cukinię myjemy i kroimy w 1-cm plastry. Podsmażamy na grillowej patelni.
3.Jajka rozkłócamy, doprawiamy. Dodajemy cukinię, duszone pomidory, zieleninę, parmezan i oliwki. Mieszamy. Masę wlewamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Wierzch wygładzamy. Smażymy ok. 10 minut na małym ogniu. Odwracamy i smażymy 10 minut. Przekładamy na talerz i kroimy jak tort.
Komentarze