Warzywna frittata z serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pomysł na ten posiłek przyszedł pod wpływem chwili, i podsunął mi go syn gdy wrócił głodny do domu, postawiłam więc na prostotę, w lodówce miałam trochę warzyw i młodych ziemniaczków z poprzedniego dnia z obiadu, i tak oto powstała kolorowa frittata z patelni

  • 15 min

Składniki:

  • 4 młode ziemniaki
    3 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    Kawałek pora
    1 cienka parówka z szynki
    ½ czerwonej papryki
    10 dag sera aldamer lub goudy w plastrach
    1 łyżeczka klarowanego masła
    ½ pęczka natki pietruszki
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Szczypta curry
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frittata Ser

Warzywna frittata z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18oihrq 1.
    Ugotowane ziemniaki kroję w grube plastry, ser żółty w kostkę, paprykę w paski a por w pół krążki.
    Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam paprykę i pora duszę pod przykryciem około 5 minut-aż zmięknie, następnie dodaję pokrojoną w plastry parówkę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem , dodaję ziemniaki.
  • image-1a5maxv 2. Jajka miksuję ze śmietaną , doprawiam gałką oraz curry do smaku, zalewam warzywa, posypuję pokrojonym serem żółtym, przykrywam pokrywką i trzymam na malutkim ogniu do czasu, aż jajka będą ścięte, przed podaniem posypuję grubo natką pietruszki.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Por Ser żółty Warzywa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować